Spain: the morning becomes eclectic session

Spain kennen we bij mousique goed. Ooit geïntroduceerd door Daniel Drost is het vooral het nummer Spiritual dat grote indruk maakte, en niet alleen bij ons. Het nummer is o.a. gecoverd door Soulsavers, Midnight Choir én Johnny Cash! De muziek van Spain is niet gemakkelijk, je moet er echt aan wennen. Ze worden meestal ingedeeld bij de `slowcore’, samen met bands als Low en Redhouse Painters. Het is langzame, zware en minimale muziek, en de lage, wat lijzige stem van zanger Josh Haden is ook niet bepaald `uplifting’ te noemen. Voeg daarbij zijn teksten, die vaak bol staan van de zware levensthema’s en spiritualiteit en je weet: dit is geen muziek om op te zetten als je met een depressie kampt. Hoewel, misschien toch ook weer wel, er gaat namelijk een bijzonder soort troost vanuit.

Vorig jaar kwam Haden na ruim 10 jaar stilte ineens weer met een studio-album: The Soul Of Spain. En nu is er dan The Morning Becomes Eclectic. Wat is dat eigenlijk voor een album: het is geen echt live-album, het is ook geen `best of’, maar misschien iets er tussenin: Haden heeft namelijk samen met zijn drie zussen (Petra, Rachel en Tanya) een aantal Spain-klassiekers opnieuw opgenomen, live in de radiostudio van KCRW. De opnames zijn gemaakt op 4 oktober 2012 en zijn van een ongekende schoonheid. De bijdrage van Josh’ zussen (zang, viool en cello) voegen echt iets toe aan de nummers.

Het album opent prachtig met Nobody Has To Know, met eenvoudige begeleiding van akoestisch gitaar, piano, drum, bas en orgeltje (niet heel bijzonder qua uitvoering, maar het is toch al een heel sterke song van zichzelf); Untitled #1 (nog steeds niet erg verrassend, maar wel prachtig uitgevoerd); en dan She Haunts My Dreams (in een opvallend vlottere uitvoering). I’m Still Free en Walked On The Water zijn stuk voor stuk ook prachtige liedjes, en de zussen Haden zorgen in laatsgenoemde voor een hoop sfeer met prachtige strijkpartijen. Only One wordt ook een stuk vlotter uitgevoerd en de meerstemmige achtergrondzang van de zussen voegt hier ook een extra laag toe. De sessie wordt, hoe kan het ook anders, afgesloten met het door merg en been gaande Spiritual, in een uitvoering, zo mooi als ik het nog nooit gehoord heb.

 

Kortom: The Morning Becomes Eclectic is een must voor de fans en een aanwinst op het toch al indrukwekkende ouvre van deze nog altijd ondergewaardeerde band. De band tourt in November door Europa en is dan o.a. in België te zien. Als het goed is komen ze dit jaar ook nog naar Nederland.

peTer
займы онлайн на карту