EMOTIVNI TRANS Ovi momci objasniće vam šta je amerikana zvuk

Spain su kultni sastav iz Los Anđelesa, koji je zajedno sa Uncle Tupelo i Jayhawks, sredinom devedesetih ključno doprineo stvaranju danas popularnog „Americana“ podžanra. Grupu predvodi svojim i tihim glasom i lirskim basom Josh Haden, sin nedavno preminulog legendarnog džez basiste Charlie Hadena (ne tako davno gosta Beogradskog džez festivala).

 

Spain je jedan od sastava čiji album je definisao jedan stil za sledeće decenije – njihov debi „The Blue Moods Of Spain“ iz 1995. godine smatra se klasikom žanra. Osnovna osobina zvuka koji je proslavio Spain jeste naglašeno tiha muzika i elegična atmosfera u kojoj iz pesme u pesmu prigušene emocije sve jače dolaze u prvi plan.

 

Umetnost prigušenih emocija i stil u kome su uspešno pomešali uticaje bluza, folka, kantrija i džeza, uticao je na celu novu scenu bendova širom sveta i doveo do razvoja estetike „amerikane“, a pesma „Spiritual“ sa prvog albuma postala je standard kog su izvodile veličine od Johnny Casha do Pat Methenya.

 

Spain sad dolaze po prvi put u Beograd da predstave svoj najnoviji album „Sargent Place“.

 

 

Osim činjenice da se na njemu nalazi poslednji snimak Charlie Hadena, koji ja rado gostovao kod svog sina, značaj sastava dodatno je podcrtan činjenicom da ga je producirao Gus Seyffert (poznat po radu sa Black Keys, Beck, Norah Jones), a miksovao Darrell Thorp (Radiohead, Paul McCartney).

займы онлайн на карту