Treperenje žica i ljudskog glasa

Spain su kultni sastav iz Los Anđelesa, koji je zajedno sa Uncle Tupelo i Jayhawks sredinomdevedesetih ključno doprineo stvaranju danas popularnog „Americana“ podžanra. Grupu predvodi svojim i tihim glasom i lirskim basom Josh Haden, sin nedavno preminulog legendarnog džez basiste Charlie Hadena, ne tako davno gosta Beogradskog džez festivala. Kao jedan od najcenjenijih Amerikana bendova, ovi vrhunski umetnici dolaze po prvi put u Beograd da predstave svoj najnoviji album „Sargent Place“.

 

Grupa ima čast da može da se predstavi kao jedan od sastava čiji album je definisao jedan stil za sledeće decenije - njihov debi „The Blue Moods Of Spain“ iz 1995. godine smatra se klasikom žanra. Osnovna osobina zvuka koji je proslavio Spain jeste naglašeno tiha muzika i elegična atmosfera u kojoj iz pesme u pesmu prigušene emocije sve jače dolaze u prvi plan. Treperenje žica i ljudskog glasa, mnogo melodija i nežnosti, obuzimaju slušaoca dok potpuno ne utone u ovaj jedinstven poetski svet. Umetnost prigušenih emocija i stil u kome su uspešno pomešali uticaje bluza, folka, kantrija i džeza, uticao je na celu novu scenu bendova širom sveta i doveo do razvoja estetike „Amerikane“. Pesma „Spiritual“ sa prvog albuma postala je standard kog su izvodile veličine od Johnny Casha do Pat Methenya. Kad je i sledeći album „She Haunts My Dreams“ (gost: legendarni švedski džez pijanista Esbjorn Svensson) ponovio uspeh prvog, bilo je jasno da su Spain tu da ostanu i da je njihov spori trans muzika budućnosti, stil koji su u kasnijim godinama mnogi kopirali i sledili.

 

U toku dvadesetogodišnje karijere, Spain su snimili pet studijskih albuma i jedan uživo. Posle pauze duže od decenije, 2012. su se vratili sa pomalo svetlijim tonovima albumom „The Soul of Spain“ i sjajnim zapisom nastupa na najuglednijoj američkoj alternativnoj radio stanici KCRW, pod imenom „The Morning Becomes Eclectic Session“. Na oba ova zapisa novoj svežini značajno doprinosi prisustvo ženskog vokalnog trija koji čine njegove sestre Petre Haden, Rachel Haden i Tanye Haden, poznatih pod imenom The Haden Triplets.

 

Završna tačka na putovanju u čežnjivi svet grupe Spain je album „Sargen Place“, koji je objavljen 4. novembra 2014. i koga na evropskoj turneji promovišu i koncertom u Beogradu. Osim činjenice da se na njemu nalazi poslednji snimak Charlie Hadena, koji je rado gostovao kod svog sina, značaj sastava dodatno je podcrtan činjenicom da ga je producirao Gus Seyffert (poznat po radu sa Black Keys, Beck, Norah Jones), a miksovao Darrell Thorp (Radiohead, Paul McCartney).

 

 

Emotivni trans grupe Spain očekuje nas u Domu omladine Beograda u ponedeljak 23. februara, u okviru mini-Amerikana festivala u kome imamo priliku da vidimo još i Marka Lanegana 24. februara.

D.J.
займы онлайн на карту